Реване

Реване

Необходими продукти:  за блата – 8 яйца, 8 с.л. захар (125 гр), 8 с.л. брашно (125 гр), масло, ванилия; за сиропа –  2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне: Разделяте жълтъците и белтъците.  Белтъците трябва да са в много суха купа, добавяте щипка сол и няколко капки лимон и ги разбивате на твърд сняг. Жълтъците разбивате със захарта и ванилията до побеляване, брашното пресявате задължително. Към белтъците добавяте постепенно и по-малко брашното и жълтъците, като разбърквате бавно с дървена лъжица, като внимавате да не спаднат белтъците. Нагрявате фурната на 180 градуса, слагате в нея тавата и я загрявате , изваждате тавата и я намазвате много добре с масло. Тавата трябва да е толкова нагрята, че маслото да се топи веднага и даже леко да се пържи. Изсипвате внимателно сместа, като я разпределяте равномерно в нагорещената и намазана с масло тава. Печете около 20 минути, като проверявате готовността на блата с дървена пръчка.

Изваждате изпеченият блат и го оставяте да се охлади добре.

Приготвяте сиропа като в тенджера кипвате захарта и водата, като я оставите да поври 2-3 минути. Ако харесвате карамфил може да добавите 1-2 зърна при завирането.

Заливате много добре охладения блат с врялия сироп и е хубаво да покриете тавата, може с друга тава или с алуминиево фолио. Оставяте да се напои около 4-5 часа.

Може при сервиране да добавите разбита сметана или ванилов сладолед.

Вашият коментар