Домашна лимонада

Необходими продукти: 4 бр. лимони, 6 с.л. захар, 1,5 л газирана вода, тоник (по желание), 7-8 листа прясна мента (количествата зависят от вашия вкус и това колко лимонада искате да направите)

Начин на приготвяне: Настъргвате на ренде в купа кората на два лимона, изстисквате лимоните и добавяте захарта, газираната вода. При сервирането в каната слагате парченца лимон и  прясна мента. Ако продуктите не са студени може да добавите лед. Tоник по желание.

 

Греяно вино или вино с подправки – Glögg

Необходими продукти: 1 бутилка червено вино, 100 ml захар, 2 парчета кора от портокал, 1-2  парчета пресен джинджифил, 1 ч.л.  канела (2-3 пръчки), 12 бр. карамфил, 100 ml ракия (може да използвате коняк, водка или някакъв друг алкохол), 2 пакетчета ванилова захар, ако обичате може да сложите и малко кардамон.

Начин на приготвяне: Всички подправки слагате в буркан и ги заливате с ракията. Оставате ги да престоят няколко чаша и ги прецеждате през цедка. В тенджера слагате виното, захарта, ваниловата захар и прецедената ракия с подправки. Слагате на котлона и кипвате сместта без да я оставяте да ври.

В Швеция се сервира горещ с джинджифилови сладки.

Домашно червено вино

Необходими продукти:  грозде, захар, вода

Начин на приготвяне:  Узрялото грозде се бере внимателно и се отстраняват всички болни и развалени зърна. Отстранявате листата, гнилите зърна и чепките. Ако не махнете чепките, виното ще има по-високо съдържание на танини.  Ронят се само зърната, които се намачкват и слагат в съда, който може да е бидон или дървена каца, или метален изработен от титанова сплав. Не трябва да се запълва повече от 2/3 от обема на съда. Веднага след поставянето на смачканото грозде в  съда се мери неговата захарност. Температурата на околната среда при измерването на захарността трябва да е 20 градуса по Целзий. Захарността трябва да е около 22-24%. Ако измерената захарност е по-ниска се добавя захар. Захарта се добавя в леко подгрят отточен гроздов сок. Важно е  да се спазва пропорцията  1 кг захар на 100 кг грозде добавя 1 захарен градус.  Бърка се всеки ден в продължение на 10 дни. На 21-ят ден виното се отточва с помощта на цедка и маркуч в друг съд и се оставя да се утаи около десет дни.   От 50 кг грозде се отточва до 25 литра вино. След избистрянето се налива внимателно в стъклени бутилки.

Приготвяне на второ вино:  Към останалата след отточване „майка“ се добавя вода и захар в отношение 3:1. Например, ако сте отточили около 25 литра първо вино може да добавите 15 литра вода и 5 кг захар. Захарта трябва първо да се разтвори в леко затоплена вода. Следва същата технология както при първото вино.