Домашно червено вино

Необходими продукти:  грозде, захар, вода

Начин на приготвяне:  Узрялото грозде се бере внимателно и се отстраняват всички болни и развалени зърна. Отстранявате листата, гнилите зърна и чепките. Ако не махнете чепките, виното ще има по-високо съдържание на танини.  Ронят се само зърната, които се намачкват и слагат в съда, който може да е бидон или дървена каца, или метален изработен от титанова сплав. Не трябва да се запълва повече от 2/3 от обема на съда. Веднага след поставянето на смачканото грозде в  съда се мери неговата захарност. Температурата на околната среда при измерването на захарността трябва да е 20 градуса по Целзий. Захарността трябва да е около 22-24%. Ако измерената захарност е по-ниска се добавя захар. Захарта се добавя в леко подгрят отточен гроздов сок. Важно е  да се спазва пропорцията  1 кг захар на 100 кг грозде добавя 1 захарен градус.  Бърка се всеки ден в продължение на 10 дни. На 21-ят ден виното се отточва с помощта на цедка и маркуч в друг съд и се оставя да се утаи около десет дни.   От 50 кг грозде се отточва до 25 литра вино. След избистрянето се налива внимателно в стъклени бутилки.

Приготвяне на второ вино:  Към останалата след отточване „майка“ се добавя вода и захар в отношение 3:1. Например, ако сте отточили около 25 литра първо вино може да добавите 15 литра вода и 5 кг захар. Захарта трябва първо да се разтвори в леко затоплена вода. Следва същата технология както при първото вино.

Пържени кюфтенца с горчица

Необходими продукти: 500 гр кайма, 50 ml галета, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. сол, черен пипер, олио за пържене

Начин на приготвяне:  Накисвате галетата в малко вода, докато стане на каша.  Разбърквате каймата с добавената в нея горчица, сол, черен и пипер и предварително накисната галета и разбърквате докато получите гладка смес. Оформяте малки кюфтенца и пържите до готовност в силно сгорещена мазнина.