Шведски джинджифилови бисквити пепаркакор (Pepparkakor)

Посоч­ените дози са за около 60 бисквити.
Продукти:­
100 г кафява захар
50 г мед
40 мл вода
75 г масло, нарязано на кубчета
1/2 супена лъжица канела
1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
1/2 чаена лъжица смлян карамфил
3/4 чаена лъжица сода бикарбонат
220 г бяло брашно + допълнително за разточването
Захарт­а, медът и водата се слагат в тенджерка и се загряват на умерен огън докато захарта се разтопи. Прибавя се маслото и котлонът се намаля до слаб. Сместа се разбърква докато маслото се разтопи. Добавят се подправките, разбъркват се хубаво и тенджерата се маха от огъня. Сместа се оставя да изстине без да се разбърква. Когато се охлади към нея се добавят содата и брашното по малко. Разбърква се с дървена лъжица докато се образува тесто. Тестото се прехвърля върху работен плот. Ако е необходимо се добавя още малко брашно и тестото се омесва докато стане гладко и не лепне, но да остане меко. Оформя се на топка, която се сплесква леко за да се оформи диск и се увива в стреч фолио. Оставя се в хладилник за една нощ.

На следващия ден фурната се нагрява на 175°C. Тестото се отвива от фолиото и се поставя върху набрашнен плот. Тестото е станало сравнително твърдо, затова първо се притиска няколко пъти с точилката и след това се разточва с дебелина около 2 мм. С резци в различни коледни мотиви се изрязват бисквити. Подреждат се в тава върху хартия за печене. Изрезките от тестото се събират, омесват се и отново се разточват на тънко. Изрязват се още бисквити.

Бисквит­ите се пекат в предварително нагрятата фурна за 6-8 минути. В началото ще се надуят леко, но към края на печенето ще се спаднат. Бисквитите са готови когато придобият светлокафяв цвят. Когато се извадят от фурната ще бъдат все още меки, затова се оставят в тавата за 3-4 минути да стегнат. След това се преместват върху решетка и се оставят да се охладят напълно.
Съхраняват се в кутия за сладки на стайна температура или в хладилник.

 

Вашият коментар